Dövme Sanatçısı



Mustafa Keleş
Dövme yapmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
Dövme yapmaya 16 yaşımda, merak üzerine kendi el yapımı basit düzeneklerle yaptığımız aletlerle başladım. Zaman içerisinde bu düzenekler, yerini daha iyi ekipmanlara dönüşerek bugüne geldi.
Ne kadar zamandır dövme sanatı yapıyorsunuz?
Yaklaşık 15 yıl oldu. Bunun 5 yılı amatör olarak, 10 yılı ise profesyonel olarak çalıştım.
Dövme sanatına ailenizin bakış açısı nedir?
İlk başladığım yıllarda biraz ön yargılı bakıyorlardı. Birkaç yıl içinde bu işi ciddiye aldığımı görünce ailem de destek vermeye başladı. İlk profesyonel dövme ekipmanlarım babamın hediyesi olmuştu.
Dövme yaptıran müşteri potansiyeliniz daha çok kimler?
Dövme Avrupa standartlarının üstünde yapıldığı için ve futbolcular, ünlüler dövme yaptırmada kişileri daha çok heveslendirdiği için her yaştan, meslekten kişiler var. Dövme artık tabu olmaktan çıktı sanırım.
Aynı zamanda kalıcı makyaj yapıyorsunuz. Kalıcı makyaj
dövme ile benzerlik taşıyor mu?
Kalıcı makyaj, kaş, kontür, kalıcı kaş, makyaj, dudak ve Eyeliner‘da dövme yapımında kullanılan ekipmanlar ve aynı teknik kullanılarak yapılıyor. Sadece boya malzemeleri farklı.
Daha çok kimlere uygulanıyor?
Kaş yapısı seyrek, çok aşağı düşmüş, üzgün ve yaşlı ifade oluşturan kaş yapılarında, yüz formuna uygun modeller denenerek yapılıyor. Dudakta ise çok küçük ve ince dudaklı olan bayanlarda dolgunluk amacı ile uygulanıyor. Sürekli ruj kullanmak istemeyen kişilerde günlük kullanımda natürel bir makyaj kullanmak amaçlı uygulanıyor.
Dövme sanatı günümüzde çok popüler olan bir sanat. Peki
bu sanatı icra eden kişilerde resim becerisi olmalı mı?
Herkes dövme yapabilir mi?
Tabii ki iyi bir resim becerisi olmalı. Çekirdekten dediğimiz resim kabiliyeti olması gerekir. Resim becerisi olmayan bir dövmeci, şablon üzerinden olduğu resmi kopyalıyor. Teknik olarak tarama gölge bu sanatta büyük önem taşır. Kişi
bunlara kara kalem ya da sulu boya aşina olmasında dövme ile bütünleştiğinde kalite artımında çok etkisi olur. Resim yeteneği olan herkes iyi dövme yapabilir.
Dövme yapılırken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle dövmeciye gidildiğinde dövmeyi yapan kişinin yaptığı işler irdelenmeli, araştırılmalı gerçekten kendi çalışmaları olduğundan emin olunmalıdır. Teknik ve görsel olarak iyi olduğu anlaşıldığında kullanılan ekipmanların tek kullanımlık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Mesela eskiden
sterlizasyon aletleriyle steril ettiğimiz bir takım malzemeler vardı. Şimdi ise bu parçalar (uç, tutacak vb.) gibi malzemeler tek kullanımlı kullan at paketli olduğu için, %100 sterildir. En güveniliri budur.
Dövme yaptıran müşterilerinizde genel olarak dövme yaptırmaların sebebi nedir?
Gelen her dövme sever arkadaşımızın kendisiyle hayatında geçmekte olan bir ortak özellik o günkü ruh haline göre vücuduna şekilleniyor. Kimine anne resmi, kimine sevgili ismi, kimine burçlar... Yani herkes kendine göre bir şeyler bulup
kendini vücuduna o resmi kalıcı yaptırarak ifade ediyor.
Dövme yaptıran müşterileriniz vücutlarında en çok nerelerini tercih ediyorlar?
Genellikle kol, omuz, sırt kısmı yani daha çok günlük kullanımda görülebilen elbisenin dışında olan bölgeler tercih ediliyor. Yeni gelen dövme seven arkadaşlarımıza ilk dövmesini dirsek üstünde, günlük kullanımda kapatabileceği
noktalara yaptırmasını öneriyoruz. Ani bir kararla yapılan dövme kişinin yaşantısında bir takım sorunlar oluşturabiliyor. O yüzden bilinçli bir dövme sanatçısı müşterilerini doğru yönlendirmelidir.
Dövme işinde duymaktan bıktığınız, size en çok sorulan
sorular nelerdir?
Evet her işte olduğu gibi tabii ki bazı sorular var. ‘Dövme çok can acıtıyor mu?’ ve ‘Dövme günah mı?’ gibi sorular.
Dövme yapılan bölgenin acısını nasıl tarif edersiniz?
Güneş yanığı gibi, ilk 5 dakikada kolunuzdan kıl kopartır gibi acı duyarsınız. Bu acı hareketsiz bölgelerde; koltuk altı, göğüs gibi kısımlarda biraz daha artabilir. Bu da uyuşturucu bir takım basit kremlerle hiç can yanmadan yapılabiliyor.
Son olarak dövmenin sizin hayatınızdaki önemi nedir?
Dövme yapmak benim için bir enerji harcama şekli. Dövme
yaparken her şeyden beyin olarak uzaklaşırım. Dövme
yapmazsam resimler kartlara yansır. Sulu boya ve kara kalem
çizimler yapmak da mutluluk kaynağımdır.
(Süxe Dergi Röportajından)
Röportaj: Ceylan Özyiğit / Fotoğraf: Cihat Taşyürek